EBH/569/2006

EBH/569/2006

 

A kérelmező azzal a panasszal fordult a Hatósághoz, hogy életkora miatt hátrányos megkülönböztetésben részesült álláskeresése során. A Munkaügyi Központ munkanélküliként kiközvetítette a 37 éves, felsőfokú német, alapfokú angol nyelvtudással, közgazdasági és külkereskedelmi végzettséggel rendelkező kérelmezőt egy egészségügyi intézményhez, idegen nyelvű betegfelvételi ügyintéző munkakörbe, ahol azzal a közvetítő lapon is rögzített indokkal nem alkalmazták, hogy a munkatársak fiatalok és hasonló korúval szeretnék betölteni az állást”.

 

A Hatóság eljárást indított és tárgyalást tartott az ügyben, ahol a kérelmező nem tudott megjelenni, mivel időközben vidéken kapott állást. Az eljárás alá vontat a betöltendő munkakör felett munkáltatói jogot gyakorló gazdasági vezető képviselte.

 

Az eljárás alá vont intézmény gazdasági vezetője nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy megtartotta az egyenlő bánásmód követelményét, illetve azt, hogy nem volt köteles megtartani. Az általa felhozott védekezését a hatóság nem fogadta el, a kérelmező kérelmének helyt adott és megállapította, hogy az egyenlő bánásmód követelménye sérült akkor, amikor az eljárás alá vont a jelenleg hasonló munkakörben dolgozó munkatársak fiatalabb életkorával indokolta meg a kérelmező elutasítását. A jogsértés tényének megállapításán túl, a hatóság eltiltotta a jogsértő magatartás további folytatásától az eljárás alá vontat és a határozat nyilvánosságra hozataláról döntött.

 

  1. január