EBH/387/2007

EBH/387/2007

 

 

A kérelmező azzal a panasszal fordult a hatósághoz, hogy kerekes-székes mozgássérült és kb. egy éve nem tudja használni azokat az új trolibuszokat, amelyeket úgy hirdetett az egyik megyei jogú város közlekedési vállalata, hogy kerekes-székesek is igénybe tudják venni. A legtöbb új busz rámpája elromlott, így kerekes-székkel nem lehet felszállni rájuk. A problémát rögtön jelezte a cégnek a kérelmező, amire azt a választ kapta, hogy a gyártó cég tönkrement és nincs, aki megjavítsa az elromlott járműveket. A kérelmező sérelmezi, hogy noha bérlettel rendelkezik, nem tudja igénybe venni a tömegközlekedési járműveket. A kérelmező fogyatékosságát jelölte meg a hátrányos megkülönböztetés alapját képző tulajdonságként.

 

A hatóság írásbeli nyilatkozattételre hívta fel az eljárás alá vontat.

 

Az eljárás alá vont a Fot. törvényben előírt, 2010. január 1.-ig fokozatosan megvalósítandó akadálymentesítési kötelezettségével összhangban vásárolt 2005-ben olyan járműveket, melyek alkalmasak mozgáskorlátozottak szállítására is. Önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy a még garanciális időben meghibásodott buszokat a gyártó cég csődje miatt nem tudta megjavíttatni. Ezt követően pedig minden szükséges és lehetséges intézkedést megtett (árverésen indult, külföldi beszállítót felkutatta és vele megállapodott) a rámpák megjavítása érdekében. Az eljárás alá vont által csatolt dokumentumok kétséget kizáróan, egyértelműen igazolják az érdemi védekezésében előadott tényeket.

 

Ennek megfelelően a hatóság elfogadta az eljárás alá vont kimentési bizonyítását. A vizsgálat nem igazolta azt, hogy az eljárás alá vont a kérelmezővel szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, ezért a hatóság a kérelem elutasításáról döntött.

 

  1. július