EBH/22/2005

EBH/22/2005

 

Egy vidéki hölgyet két helyre kiközvetített az illetékes munkaügyi központ, mivel már régóta munkanélküli volt. Az egyik hely a helyi önkormányzat polgármesteri hivatala volt, ahol ügyintézőt kerestek, míg a másik hely egy általános iskola. Mindkét helyen azt írták rá a hölgy közvetítő lapjára, hogy gyermek tervezett vállalása miatt nem alkalmazzák. A Hatóság részben, az egyik munkáltató vonatkozásában megállapította az egyenlő bánásmód megsértését és a jogsértő magatartás további folytatását megtiltotta.

 

A hölgy amikor munkafelvételre jelentkezett előadta, hogy lombikbébi programra jár és emiatt időnként vizsgálatokra kell járnia, amely esetleg munkaidő alatt is történhet.

 

A Hatóság a polgármesteri hivatallal szemben megállapította az egyenlő bánásmód megsértését, az iskolával szemben nem. A polgármesteri hivatal javára értékelte, hogy későbbi időpontban megkeresték a hölgyet és határozott idejű munkát felajánlottak számára, azonban ő ekkor már állapotos volt s ezt nem fogadta el. Az iskola eredményesen kimentette magát, így az egyenlő bánásmód megsértését nem lehetett megállapítani, mivel olyan munkakört kellett volna betöltenie a hölgynek, amelyhez egyrészt gyermekfelügyelői képesítéssel nem rendelkezett, másrészt a tárgyaláson kiderült, hogy az állapota miatt vállalni sem tudta volna a 8 órás folyamatos jelenlétet fogyatékos gyermekek mellett.